עבודה כמתאם השתלות קרנית

שתפו:

4 ביולי 2014

הרב המשיב: אחר

שאלה:

קיבלתי הצעה לעבודה כמתאם השתלות קרנית בבי"ח כללי. התפקיד כולל עבודה בשבתות וחגים. רציתי לדעת האם מותר לי לקבל עלי תפקיד זה?

תיאור התפקיד:
המתאם מקבל דיווח טלפוני מבית החולים על פטירת כל חולה. הוא מברר טלפונית פרטים כלליים על הנפטר (גיל, מחלות רקע וכד'). אם הנפטר נמצא מתאים לתרומת קרנית, על המתאם להגיע בעצמו לבית החולים. עם הגעתו הוא ניגש לדבר עם הצוות הרפואי ועם בני המשפחה, כדי לקבל את הסכמת המשפחה לתרומת קרנית. אם מתקבלת הסכמה כזו, המתאם מסיר את קרניות העין של הנפטר ונוטל בדיקת דם (לשלילת זיהומים המונעים שימוש בקרניות להשתלה). את הקרניות מניחים בתוך תמיסה אנטיביוטית, ושומרים בתוך כוס סטרילית בקירור. על הכוס רושמים את שם התורם, מספר הזהות, ומועד נטילת הקרנית מהתורם (תאריך ושעה).
לאחר מכן המתאם מיידע טלפונית את הרופא שאחראי על תחום השתלות קרנית בבית החולים. הרופא ייצור קשר (בד"כ במוצאי שבת) עם חולה הזקוק להשתלת קרנית, ויזמן אותו לניתוח השתלה למחרת השבת. בשבת ובחג לא מבצעים ניתוחי השתלת קרנית, קרניות  שנתרמו במהלך שבת או חג יושתלו למחרת השבת או החג (ביום חול).

בברכה,
(-)

תשובה:

תשובת הרב ד"ר מאיר פרנקל:
שלום וברכה,
ראשית, יישר כח שאתה לוקח על עצמך תפקיד חשוב . יש כאן מורכבות רבה בתקשורת עם המשפחה בשעה קשה עבורם, על קבלת החלטות לגבי תרומת איבר. אני מאחל לך שתצליח לעשות את התפקיד על הצד הטוב ביותר.
לא אכנס כאן לשאלה ההלכתית העקרונית האם מותר ליטול קרנית מאדם שנפטר לצורך השתלה. נחלקו בכך הפוסקים, ומספר פוסקים חשובים התירו (שו"ת הר צבי יו"ד רע"ז; שבט מיהודה, עמ' שיג; שבט הלוי ח"ב, ריא; שו"ת הגרי"א הרצוג, חיו"ד ח"ב סי' קנו; ועוד) וניתן לסמוך עליהם למעשה להיתר.
לגבי שאלת העבודה בשבתות ובחגים:
לעניות דעתי, יהודי שומר שבת יכול לקחת על עצמו את תפקיד, ובתנאי שיוכל לפעול לפי ההנחיות הבאות:

  1. יוסכם עם המעסיק שבשבתות וחגים יפנו אליך אך ורק לצורך טיפול בתרומת קרנית, ולא לצרכים אדמיניסטרטיביים ואחרים.
  2. בשבתות בהן אתה כונן, מותר לך ללכת עם טלפון סלולרי תמיד, כדי להיות זמין לקריאה.
  3. במקרה שצריך להגיע לבית החולים בשבת: ההגעה לבית החולים, והחזרה ממנו – לא ברכבך הפרטי, אלא ע"י נהג גוי (יש חברות מוניות שמספקות מונית כזו, צריך לברר לפני) שאתה מתקשר ומזמין אותו, או לחילופין באמצעות אופניים (אם זה אפשרי מבחינתך).
  4. במידה והוזעקת לבית החולים בשבת, השתדל למעט ככל האפשר במלאכות האסורות בשבת. במסגרת התפקיד יש מעט מאד צורך בכתיבה או הדבקה, ויש להמנע ככל האפשר מכתיבה/הדבקה כדרכה (בלא שינוי). אני ממליץ שאת הטפסים שניתן להכין מראש (טפסי בדיקות הדם להפטיטיס ו HIV‏ אותן אתה לוקח מן הנפטר) תכין מראש עם סימון הבדיקות הנצרכות, ואז בשבת נשאר לך רק להדביק את המדבקה של הנפטר על הדפים ועל המבחנות, ואת ההדבקות תעשה בשינוי (הדבקה על ידי לחיצה בגב היד).  נשאר רק כתיבה על הקופסית שבה אתה שם את הקרניות, שם כמובן עליך לכתוב את שם הנפטר, מספר זהות ותאריך. אלו פרטים מועטים ותוכל לכתוב אותם בשינוי. מנסיוני, פרטים קצרים ניתן לכתוב בצורה ברורה גם בשינוי.
  5. נטילת דגימת דם מן המת לצורך ההשתלה – מותרת גם בשבת.
  6. בשבת: אם אפשר לכתוב במחשב ללא הדפסה זה עדיף מכתיבה רגילה (למשל לשלוח אימייל במקום להשאיר לרופא עיניים הודעה כתובה וכד').

להערכתי, ניתן לבצע את התפקיד על הצד הטוב ביותר גם בתנאים שכתבתי. מומלץ לעמוד בקשר עם פוסק, בעיקר בתחילת תקופת העבודה, לצורך ליבון שאלות העולות תוך כדי העבודה.

בברכה,

מאיר פרנקל

להדפסה

שאלות נוספות

דימום מהרחם שלא מווסת

האם דם הבא מחמת גידולים ברחם (כגון: פוליפים, שרירנים), דלקות בעיות בקרישת הדם, העידר ביוץ וכו וגורם לדימום רחמי כבד נחשב ל"דם מכה" או שזה

קרא עוד »

צום בסוף הריון ראשון

ביום הכיפורים הקרוב בעזרת השם אתחיל את השבוע ה38 להריוני הראשון (חודש תשיעי) רציתי לדעת האם יש הקלות בצום ובמידה וכן- מהן? כיצד עלי לנהוג

קרא עוד »

שלום וברכה, אני צריכה מקורות תלמודיים (גמרא, שו"תים וכד') ומקורות ממאמרים למספר נושאים בנושא "הלכה ורפואה": 1. חרש בהלכה. 2. מחלת השחין (מעשרת הדיברות). 3.

קרא עוד »

מה אתם מחפשים?