שימוש במשאבת אינסולין בשבת ובחג

שתפו:

25 בנובמבר 2011

הרב המשיב: אחר

שאלה:

התחלתי להשתמתש במשאבת אינסולין . מדובר במערכת ממוחשבת . שאלתי האם ניתן להשתמתש בשבת/חג על ידי לחיצה על הכפתורים (משנה כיתוב על הצג וגם מפעיל את המערכת) או רק על ידי התכנה הקבועה מראש שעדיין איני מכירה וגם לא תמיד יודע מראש את שעות הסעודה וכמות האוכל..

בדיקות- עד כה לא בדקתי סוכר בשבת. האם מותר לבדוק בזמן הרגשה כללית טובה רק בשל הצורך לעקוב אחר פעולת המשאבה בימים הראושנים (סוכות) ואם כן באיזה אופן

תודה ש

תשובה:

תשובת פרופ' אברהם (מחבר הלב-אברהם והנשמת-אברהם):
שאלה ראשונה: תלחץ על הכפתורים עם גב האצבע וכשאתה תכיר ותהיה מנוסה בתוכנה הקבועה מראש, תשתמש בו גם בשבת.
שאלה שניה: אין לבדוק רמת הסוכר בשבת בזמן הרגשה כללית טובה אם רק לצורך מעקב אחר פעולת המשאבה. אם תרגיש ב"היפו" תאכל משהו מתוק ללא בדיקה.

תשובת הרב יצחק לפשיץ (מחבר המאמר על משאבת סכרת בגליון אסיא הקרוב):
כמובן,
לפי המאמר שעומד להתפרסם בגליון אסיא הקרוב, ובהסכמת הרב נסים קרליץ, מותר ואף צריף לכייל מחדש את המשאבה. ניתן לעשות זאת בגב האצבע כשינוי. כמובן שצריך לעשות בדיקות בשבת.  הבדיקה לא נועדה  רק לצורך מעקב. שינויים במצב האינסולין בגוף הם שכיחים וצריך לשנות את כמות האינסולין בהתאם:
"הסיבה להעדיף את המשאבה חרף האיסורים הכרוכים בה היא ללא ספק בקבוצות חולים מסוכרת מסוג 1 בו הוכח יתרון רפואי מסוים ולנוחיות השימוש הרבה משקל רב. יש לציין שחולה סוכרת המטופל באינסולין נחשב לחולה שיש בו סכנה, והדברים אמורים הן בסוכרת סוג 1, הן בסוכרת סוג 2. במחלות כאלה לסברת הרופאים, נוחיות השימוש יש לה משקל רב ולפיכך חשיבות הלכתית רבת ערך אף אם לא הוכחה עדיין העדיפות במחקר באופן מכריע. על כל פנים, על פי הפוסקים המתירים טיפול רפואי באמצעות מכשיר חשמלי אין ספק שניתן להעדיף את המשאבה על פני מזרק או עט. לפסיקה הלכתית זו נצרף את פסיקת בתי הדין החשובים בבני ברק (בית הדין של הרה"ג נסים קרליץ) ובירושלים (הבד"ץ של העדה החרדית) הממליצים כולם על שימוש במשאבת אינסולין בשבת."

יצחק ליפשיץ.

להדפסה

שאלות נוספות

מה אתם מחפשים?