שאלות על "מציאות ורפואה בסדר נשים"

שתפו:

12 באפריל 2013

הרב המשיב: הרב ד"ר מרדכי הלפרין

שאלה:

ו' באייר ה'תשע"א

לכבוד הרב ד"ר מרדכי הלפרין שליט"א!

קראתי את מאמרו מחוברת אסיא פה-פו שנדפס בחוברת "מציאות ורפואה בסדר נשים" על האנטומיה של אברי האשה על פי חז"ל, ועל פי מה שכתב שם כבודו בהערה 13 התבארו לי כמה דברים, אשמח אם כבודו ישיב לשאלותי בעניין זה.

יצויין שאין לי ידע רפואי וכל הנתונים אותם אני יודע הם מספרים (בעיקר הלכתיים רפואיים) וקצת מפי רבנים שמתמחים בעניינים אלו.

כבודו כתב שאורך ממוצע של נרתיק הוא כ 7.5 ס"מ, ואורך ממוצע של אבר של גבר בשעת קישוי הוא כ 13-15 ס"מ. ובשעת תשמיש הנרתיק מתארך פי שתיים ושלוש מגודלו הרגיל. עוד כתב שם שבבדיקה פנימית צוואר הרחם נמצא במרחק של כאצבע מפתח הנרתיק.

על פי דברים אלו נראה לי שמתיישבת היטב שיטת הראשונים (רא"ש, מרדכי, רבנו ירוחם, שהביאו הטור והב"י בסימן קצו) האומרים שבדיקות האשה צריכות להיות "עד מקום שאבר התשמיש מגיע" (לשון הטור), והקשו תרומת הדשן והב"י שדבר זה לא אפשרי, ומשום כך נקט הרמ"א ורבים מהאחרונים שאשה צריכה לבדוק עד מקום שידה מגעת ואין חובה עליה להגיע למקום שאבר התשמיש מגיע.

לענ"ד על פי הדברים הנ"ל קושיית תרומת הדשן והבית יוסף מיושבת – מכיוון שבשעת תשמיש הנרתיק מתארך, א"כ המקום אליו מגיע השמש בשעת תשמיש אינו רחוק מפתח הנרתיק כגודלו של האבר אלא פחות מכך בחצי או בשליש, ונראה לי שאצבע ממוצעת היא כ 7 ס"מ שזה כחצי מאבר ממוצע. על פי זה, בדיקה רגילה של אשה באצבעה מגיעה למקום שאליו מגיע אבר התשמיש, ודברי הראשונים כלל אינם קשים (ניתן להביא דוגמא לדבר מבלון שמנפחים אותו לגודל נרתיק בשעת תשמיש ומסמנים קו במרחק של 15 ס"מ, ולאחר מכן מוציאים את האויר עד שיגיע לגודל של נרתיק בזמן רגיל, דומני שיהיה ניתן להגיע בלי קושי אל הקו המסומן באצבע רגילה).

לפי הבנתי קושיית תרומת הדשן והב"י נובעת מידיעתם שאבר התשמיש בשעת קישוי ארוך יותר מאצבע, יתכן שהבית יוסף ותרומת הדשן סברו שהראשונים לא בדקו דבר זה ומשום כך הם אמרו את דבריהם. ולפי דבריך יוצא שדברי הראשונים מתיישבים היטב עם המציאות.

על פי זה עולה בדעתי לבאר את דברי הרמב"ם לגבי צוואר הרחם שהאריכו בביאור דבריו (לא ראיתי את כל מה שכתבו בעניין). בפ"ה מהלכות איסורי ביאה כתב הרמב"ם:

משל משלו חכמים באישה: הרחם שבו נוצר הוולד, והוא הנקרא מקור, והוא שדם נידה וזבה יוצא ממנו — קוראין אותו חדר, לפי שהוא לפניי לפנים. וצוואר הרחם כולו, והוא המקום הארוך שמתקבץ ראשו בשעת העיבור כדי שלא ייפול הוולד, ונפתח הרבה בשעת לידה — קוראין אותו פרוזדור, כלומר שהוא בית שער לרחם. ובשעת גמר ביאה, האבר נכנס בפרוזדור, ואינו מגיע עד ראשו שמבפנים, אלא רחוק ממנו מעט לפי האצבעות.

מדברי הרמב"ם האלו הבינו רבים שצוואר הרחם עליו מדבר הרמב"ם אינו מה שאנו קוראים "צוואר הרחם" בלבד, אלא כולל גם את מה שאנו קוראים צוואר הרחם וגם את מה שאנו קוראים נרתיק. אלא שהבנה זו ברמב"ם מוקשה מדבריו בפ"ד שם כתב לגבי בדיקה של אשה הרואה מחמת תשמיש:

מביאה שפופרת של אבר ופיה רצוף לתוכה, ומכנסת השפופרת עד מקום שהיא יכולה, ומכנסת בתוך השפופרת מכחול ומוך מונח על ראשו, ודופקת אותו עד שיגיע המוך לצוואר הרחם.

אילו "צוואר הרחם" שעלו מדבר הרמב"ם הוא גם הנרתיק – אין הבנה לדברי הרמב"ם האלו שהרי השפופרת שאותה מכניסה האשה עד מקום שהיא יכולה וודאי נמצאת בתוך הנרתיק (שאם לא כן כיצד ניתן להוכיח מדם הנמצא על המוך שמקורו במקור ולא בנרתיק?) וא"כ כיצד אומר הרמב"ם שהיא צריכה לדפוק את המוך עד שיגיע לצוואר הרחם?

מהלכה זו נראה ברור שהרמב"ם באומרו "צוואר הרחם" מתכוון למה שאנו קוראים היום צוואר הרחם.

על פי מה שכתב כבודו אני מסתפק האם ניתן לומר שהרמב"ם ידע את אורכו הממוצע של אבר בשעת קישוי, וכן ידע את אורכו של נרתיק אך לא ידע שהנרתיק מתארך בשעת תשמיש, ומכיוון שהדברים אינם מתאימים, חשב הרמב"ם שהאבר נכנס לתוך צוואר הרחם, וזה מה שכתב הרמב"ם בפ"ה ש"בשעת גמר ביאה, האבר נכנס בפרוזדור; ואינו מגיע עד ראשו שמבפנים, אלא רחוק ממנו מעט לפי האצבעות".

עוד עלה בדעתי לומר שאולי הסיבה לרואה מחמת תשמיש היא משום שאצלה הנרתיק לא מתארך בשעת תשמיש והוא פוגע בצוואר הרחם, אך הקשו עלי שא"כ אין זה דם מטמא אלא דם מכה והאשה צריכה להיות טהורה.

ומכאן לשאלותי בעניין:

א.  האם מידע זה – שהנרתיק מתארך בשעת תשמיש – היה ידוע לרפואה בתקופת תרומת הדשן הוב"י, וממילא האם ניתן לומר שקושייתם נבעה מחוסר ידע זה, ואילו היו יודעים את זה לא היו מקשים?
ב.  
האם בבדיקת רופא רגילה ניתן להגיע בלי מכשירים לצוואר הרחם?
ג. 
האם אשה בבדיקותיה יכולה להגיע לפתח של צוואר הרחם?

עד כאן שאלותי באופן כללי, ומכאן אמשיך לשאלות אישיות בנושא זה:

אשתי אומרת שבחלק מבדיקותיה היא מרגישה בסוף הנרתיק דבר מה בולט שבתוכו יש שקע אליו היא נכנסת קצת ולא יכולה יותר מכיוון שזה סגור, אך מסביב לאותו דבר היא בודקת עוד.

(א) האם יתכן שהיא מגיעה לצוואר הרחם?
(ב) א"כ האם יש סיבה לבדוק מסביב לצוואר הרחם? כפי הנראה אבר התשמיש לא מגיע אל מעבר לפתח של צוואר הרחם, וכן אין סיבה שהדם יגיע לשם שהרי זה למעלה מפי הצוואר, כמו כן אולי לא כדאי שתבדוק בתוך השקע שהיא מרגישה שכן בזה היא נכנסת לתוך צוואר הרחם ועלולה לפצוע את עצמה (בשיעורי שבט הלוי ראיתי שמזהיר על דבר זה וכותב שאין זה נקרא חורים וסדרים שבה חייבת האשה לבדוק)
(ג) ואולי בתחלת צוואר הרחם יש אכן שקע ורק בו היא בודקת, וא"כ אין חשש שבדיקה זו תגרום לה לפצע.
(ד) האם בדיקות שבהם אין היא מרגישה בליטה זו הן אינן מספיקות?
(ה) עוד אשאל לגבי הבדיקות האם בדיקה שבה מכניסים את האצבע עם העד כמה שהיא יכולה ומסובבים אותו במקום היא בודקת את כל החורים והסדקים או שהיא בודקת רק את החורים והסדקים שבקצה ולא את החורים והסדקים שבכל אותו מקום. ראיתי בשיעורי טהרה של הרב מרדכי גרוס שליט"א הסובר שאין צורך לבדוק את כל החו"ס שבאותו מקום אלא רק את החו"ס שבעומק אליו היא מגיעה, אך בדברי הרמב"ן בהלכותיו מפורש שיש צורך לבדוק את החו"ס שבאותו מקום, וכן מוכח בעוד ראשונים וכך כתבו גם באחרונים,
(ו) שאלתי היא האם על ידי סיבוב העד בעומק אליו היא מגיעה היא בודקת רק את החו"ס שבעומק אליו היא מגיעה? או שהיא בודקת את כל החו"ס שבאותו מקום (כאשר העד מכסה את כל אצבעה).
(ז) הבדיקות קשות מאד על אשתי (הרופאה אמר לה שאכן המקום רגיש אצלה) וישנו אזור מסוים שבו כבר כמה שנים שהיא מרגישה כאבים בבדיקות וכאשר ישנן בדיקות צפופות פעמים רבות היא מוצאת שם דם (זה מראה על בעיה רפואית?), האם לאור זאת היא צריכה להקל יותר בבדיקות (שאלתי היא על צורת הבדיקות ולא על כמותן).

סליחה אם הטרחתי בשאלותי, אינני יודע אם דרכך להשיב תשובות בהלכה וכן תשובות רפואיות, אך אודה לך אם תתייחס לפחות לחלק משאלותי, ולהצעות להבנת הראשונים שכאמור עלו לי בעקבות דבריך.

                                                                        תודה מראש

תשובה:

תשובה לשאלה א: אינני יודע. מן הראוי להפנות שאלה זו לבקיאים בהיסטוריה של הרפואה כגון פרופ' שמואל קוטק.
תשובה לשאלה ב: ניתן.
תשובה לשאלה ג: יכולה.
לשאלות האישיות:
(א)  ייתכן
(ב) לכתחילה ראוי אם הבדיקה מתבצעת ללא קושי.
(ג) דווקא הבדיקה ב"שקע", שהוא דרך הכניסה לתעלת הצואר עלולה לפצוע, ולכן אין לבדוק שם בכוח אלא בעדינות מירבית.
(ד) גם אם איננה מרגישה הבליטה, הבדיקות הרגילות מספיקות.
(ה) הלכה כפסק הג"ר מרדכי גרוס.
(ו) המצב משתנה בין נשים שונות ובין זמנים.
(ז) יש להקל מאד בלחץ של הבדיקות.

להדפסה

שאלות נוספות

סכרת בצום ט' באב

מי שיש לו סכרת סוג 1 התלויה באינסולין ומשתמש בשני סוגים של אינסולין כיצד עליו לנהוג בתשעה באב כאשר שימוש באינסולין ללא אוכל עלול לגרום

קרא עוד »

הנקה בזמן ההריון

שלום רציתי לשאול אני מניקה את בני בן השנה 4-5 פעמים ביום ופתאום גיליתי שאני בהריון ,רציתי לדעת אם אוכל להמשיך להניק, דבר נוסף אני

קרא עוד »

עבודה במעבדה בגנטיקה

שלום רב. אני סטודנטית שנה שלישית בביולוגיה. רציתי לדעת אם יש בעיה הלכתית כלשהי לעבוד במעבדה המתעסקת בתחום ההנדסה הגנטית. בתודה מראש

קרא עוד »

מה אתם מחפשים?