חוסר התאמה בבדיקת דם לאחר לידה
שלום, לאשתי ולי סוג דם O+ נולד לנו בן לפני יומיים, ובטופס השיחרוור מבית החולים ניכתב סוג הדם שלו: B+. האמנם המשמעות היא שאיני אביו
שלום,
הגיעה אלינו פניה בעניין קצירת זרע לחללים. אודה לך על התייחסות מהירה ככל הניתן, בכתב, עדיף בצירוף מקורות.
א. רקע
1. עד מבצע 'עופרת יצוקה', חללי צה"ל הופנו למכון לרפואה משפטית, שם התבצע תהליך זיהויים ושאר הטיפול בחלל. מתחילת המבצע, הופעל לראשונה המאנ"ח (=מרכז איסוף נתוני חלל) בבסיס הרבנות הצבאית בצריפין.
2. אם משפחתו של חלל ביקשה לבצע קצירת זרע, הנוהל במכון לרפואה משפטית היה כדלהלן:
א. אם החלל נשוי או בעל ידועה בציבור, היו מבצעים את קצירת הזרע, בתנאי שהוריו לא מתנגדים לכך, ושהחלל לא הביע לכך התנגדות בחייו.
ב. אם החלל רווק – בוצעה קצירת זרע על פי צו בית משפט.
ב. הבעיה
3. במהלך המבצע הנוכחי, אשתו של אחד החללים (שהועברה למאנ"ח) ביקשה לבצע קצירת זרע. לצורך כך, הועבר החלל למכון לרפואה משפטית שם התבצעה הפרוצדורה.
4. בעקבות מקרה זה, התקבלה אצלנו פניה לבצע את קצירת הזרע להבא במאנ"ח.
5. מבחינה טכנית, אין בעיה לבצע את הפרוצדורה במאנ"ח.
6. עם זאת, ראוי לשקול בכובד ראש אם נכון, הלכתית וערכית, שקצירת זרע, בתנאים הנ"ל, תתבצע תחת חסותה של הרבנות הצבאית.
אודה להתייחסותך בהקדם.
בברכה ובתודה מראש,
הרב איל קרים, סא"ל
ראש תחום הלכה
א. ראה בתשובותיו של הרב זלמן נחמיה גולדברג שליט"א על תרומת ביציות, פונדקאות, הקפאת זרעו של רווק ונטילת זרע מן המת שפורסמו באסיא סה-סו, עמ' 45-49 (תשנ"ט)
ב. אמנם יש חולקים. ראה מש"כ הרב יגאל שפרן בתחומין כ, 347-352 (תש"ס). אך ראה את מאמרי הזרעה לאחר המוות – איסור והיתר שפורסם באסיא עז-עח, עמ' 113-123 (תשס"ו), ובמקורות המובאים שם.
ומאמרי גמילות חסדים עם המת וקיום מצוות פרו ורבו בהזרעה מלאכותית לאחר מיתה שפורסם בבית הלל ט, (ג, א) (תשס"ב) ובמקורות שם.
וכן מאמרי דיני יוחסין, ייבום וירושה בנולד מזרע קפוא שהופשר לאחר מות אביו, שפורסם ב"אסותא – קובץ תורני בענייני רפואה (עורך: הרב אליקום דבורקס, ירושלים תשס"ו) עמ' של-שנו. גירסה ראשונה של מאמר זה נדפסה בשם: מעמד הלכתי של הנולד מהזרעה מלאכותית לאחר מות אביו לענין יבום, ירושה, יוחסין ואיסורי קרובים, ופורסמה בספר דברים שאין להם שיעור עמ' 159-180(תשס"ה).
ג. חשוב לדעת כי בשעות הראשונות (כ-6 שעות) אחרי הפטירה ניתן לשאוב זרע על ידי החדרת מחט לצינורות הזרע. זו פעולה שאם נעשית ברגישות ובכבוד אין בה משום ניוול המת לפי מה שפסק הגר"מ פיינשטיין זצ"ל בעניין ביופסיה מן המת. אם כבר עבר יותר זמן מרגע הפטירה, יש צורך בכריתת האשכים ומיצוי תאי זרע מתוכם, וזו פעולה שבוודאי יש בה ניוול. אמנם הפעולה מותרת אם היא נעשית לפי רצון הנפטר.
ד. לדעתי הבעיה העיקרית היא האמור בשאלה מס' 6, דהיינו האם ראוי שהתעסקות זו תעשה ע"י הרבנות הצבאית. אני מתלבט, אך נוטה להשיב בשלילה. לכן נראה שעדיף לא לשנות בינתיים את הנהלים בנושא. אם דיון נוסף ישנה את המדיניות, ניתן יהיה לשנות אז את הנהלים.
בברכה ובהוקרה מרדכי הלפרין
שלום, לאשתי ולי סוג דם O+ נולד לנו בן לפני יומיים, ובטופס השיחרוור מבית החולים ניכתב סוג הדם שלו: B+. האמנם המשמעות היא שאיני אביו
יש לי הסמכה של הידרותרפיסט. האם מותר בדיעבד (עד אכשיו חיפשתי רק נפרד אבל לא מצאתי עבודה, ואיך שאני רואה את זה, סיכוי מאוד קלוש
לכבוד הרבנים שלום רב הרופא קבע לי ניתוח בגב בתחילת תשעת הימים (ב` אב). ורציתי לשאול אם זה בסדר, שהרי מי שיש לו דין עם
מי שזקוק לכך – מה ההצדקה לקחת שמן דגים ללא הכשר לשם אומגה 3.