פעולות אפשריות למניעת סבל של חולה סופני

שתפו:

28 באפריל 2017

הרב המשיב: הרב ד"ר מרדכי הלפרין

שאלה:

שלום,
ביחס לעבודה בנושא המתת חסד, עלתה לנו שאלה, שאשמח אם נוכל לקבל עליה תשובה;
האם ניתן למנוע מחולה הנוטה למות פעולות או תרופות מאריכות חיים על מנת שלא ימשיך לסבול?
תודה רבה!

תשובה:

א.  מאז ומעולם ההלכה היהודית מבדילה בין המתת חסד ("רצח מתוך רחמים") שהיא אסורה למעשה, לבין המנעות מטיפול מאריך חיים, שעשויה להיות מותרת במצבי סבל מסויימים. בשני העשורים האחרונים עמדת האתיקה הרפואית שבעבר שללה לחלוטין הימנעות מטיפול מאריך חיים, התקרבה לעקרונות ההלכתיים המתירים זאת במקרי סבל קשה.
ראי למשל את מאמרו של פרופ' אברהם שטיינברג הבסיס ההלכתי להצעת חוק "החולה הנוטה למות", רפואה והלכה: הלכה למעשה, עמ' 476-488 (2006); אסיא עא-עב, עמ' 25-39 (2003), ובמקורות המצוינים שם. כמו כן ראי מה שהביא הרב אברהם פרבשטיין (ראש ישיבת חברון) בשם החזון איש באסיא עז-עח (תשס"ו) עמ' 37. כדאי לעיין גם באנצקלופדיה ההלכתית-רפואית (מהדורת תשס"ו) כרך ה' ערך נוטה למות".
ב.  פרטים נוספים ניתן ללמוד מחוק החולה הנוטה למות (תשס"ו) כאשר עמדת ההלכה מפורטת במאמרו של פרופ' שטיינברג המצוינת לעיל בפסקה א'.

להדפסה

שאלות נוספות

האם סכרת תורשתית

לצורך שידוך: סב הבחורה ואחיותיו סבלו מסכרת. אמה ואחיה לא סובלים (בנתיים) מסכרת. האם יש לחשוש כי מחלת הסכרת תורשתית ועל כן לא ללכת לכיוון

קרא עוד »

אישות אחרי לידה

שלום רב! ילדתי בשעטו"מ לפני כחודש. אני יודעת שהרופאים ממליצים על 6 שבועות כמשכב לידה והימנעות מיחסים. אני כרגע אחרי הפסק טהרה ומתכננת ללכת למקוה

קרא עוד »

מה אתם מחפשים?