שלום וברכה,
אשתי מסיימת לימודי סיעוד בתל השומר ומתכוונת בעז"ה להתחיל לעבוד שם.
במסגרת עבודתה, תאלץ אשתי לעבוד בשבת.
עם מי אני יכול להתיעץ בעניין?
תודה
שלום רב.
מומלץ לרכוש את חוברת הכיס "הרופא בשבת וביום טוב" מאת פרופסור אברהם[1] (הנחיות כלליות ופרטיות בעבודה הרפואה בשבת). במידה וישנו רצון להרחיב את הידע בתחום ולקבל מענה לשאלות ספציפיות – מומלץ לרכוש את סידרת הספרים 'נשמת אברהם' (הלכות רפואה) מאת פרופסור אברהם[2].
במידה ובמשך הזמן מתעוררות שאלות נקודתיות תוך כדי עבודתה – אפשר להפנות שאלה לפרויקט השו"ת של מכון שלזינגר, בדוא"ל irp@medethics.org.il .
כלל עקרוני בכל עבודת אחות בשבת:
א. במידה ומדובר בחולה הנתון בסכנת חיים ('חולה שיש בו סכנה')[3], והפעולה נדרשת במישרין כחלק מהטיפול הרפואי לו נזקק החולה, יש להתיר את עשיית הפעולה אף אם כרוכה באיסור תורה. אומנם יש לצמצם ולעשות רק מה שהכרחי ביותר אשר בלעדיו לא ניתן לעשות את הדרוש להצלת החולה, וכן יש להשתדל לעשות את הפעולה 'בשינוי' מהדרך הרגילה (אם לא שהזמן בהול ואם תעשה 'בשינוי' עלול לחול עיכוב, או שקיים עומס במחלקה וכל עיכוב יגרום עיכובים נוספים בעבודת המחלקה).
ב. במידה ומדובר בחולה שאין בו סכנת חיים ('חולה שאין בו סכנה'), אין להתיר לעשות לרפואתו פעולה הכרוכה באיסור תורה[4]. אומנם יש להתיר 'אמירה לגוי' שיעשה הוא לצורך רפואתו של החולה את הכרוך באיסור תורה[5], ובמידה ואין גוי יש להתיר בשעת הצורך אף ע"י יהודי – בתנאי שעושה את הפעולה 'בשינוי' מהדרך הרגילה[6].
פעולה הכרוכה באיסור דרבנן, יש להתיר עשייתה 'בשינוי' מהדרך הרגילה[7], ואם אי אפשר לשנות יעשנו ע"י גוי, ואם אין גוי יש להתיר ליהודי לעשותה כדרכה[8].
ממילא ככלל – יש לדון כל מקרה ע"פ הגדרות אלו, בהתאם לרמת האיסור (איסור תורה או איסור דרבנן) ובהתאם לרמת החולי ('חולה שיש בו סכנה' או 'חולה שאין בו סכנה').
בברכה,
הרב יהודה גולדפישר.
[1] בהוצאת מכון שלזינגר לחקר הרפואה על פי התורה (אפשר להשיגו במכון שלזינגר, בטלפון: 077-905-5266).
[2] בהוצאת מכון שלזינגר (עיין הערה 1).
[3] ואף אם מדובר בספק סכנת חיים.
[4] שו"ע או"ח סימן שכ"ח סעיף י"ז.
[5] שו"ע שם.
[6] הגרש"ז אויערבאך, הובאו דבריו בשמירת שבת כהלכתה מהדורה תש"ע פרק ל"ג סעיף ב'(ע"פ דעת שו"ע הרב, אגלי טל, תהלה לדוד ועוד, המתירים אף איסור תורה לחולה שאין בו סכנה, בתנאי שעושה זאת 'בשינוי' מהדרך הרגילה).
[7] שו"ע שם.
[8] שמירת שבת כהלכתה שם (ע"פ משנה ברורה סימן שכ"ח ס"ק ק"ב בשם 'חיי אדם').
Hi Dr. Halperin,I just graduated from the Technion Institute in Haifa in the English MD program and am soon beginning my internship/residency. I was browsing
בני הסובל מADHD מטופל בהצלחה בתמציות פרחי באך. דיברתי עם המטפלת שמכינה לו את התמציות (היא שומרת מצוות) ושאלתי על הכשרות לפסח. היא ענתה שהתמציות
אשתי מתמחה ברפואת נשים. מעשה היה והתבקשה להזריע בהזרעה מלאכותית לאשה שלא נפקדה ל"ע, אך נודע שמדובר בזרע של יהודי. מהו תוקף האיסור בזה, שמא