מעוברת, יולדת ומינקת ביום כיפור
בס"ד רציתי לדעת מבחינה הלכתית ורפואית לגבי מעוברת, יולדת ומינקת ביום כיפור: אילו מצבים רפואיים דורשים התערבות. מהם הסיכונים והסיבוכים העלולים להיגרם בשל הצום ויחס
שלום,
קבלו אותי לעבודה בבנק הדם של מד"א בעיר גדולה. העבודה כוללת גם משמרת מדי פעם ביום שישי – מסיימים כשמסיימים, שזה יכול להיות גם בשבת (לפעמים עד 19:00 או 21:00 בליל שבת). המנהל אמר שיש גם עובדים דתיים, ואמר שהעבודה מספקת מונית לנסיעה חזרה אחרי כניסת שבת. אני גרה בתוך העיר ומדובר במקום שנמצא כשעה הליכה מהבית שלנו, נראה לי. אני מניחה שאין בעיה לגבי העבודה עצמה? ומה לגבי חזרה הביתה?
תודה רבה
(-)
תשובת הרב ד"ר מאיר פרנקל:
שלום וברכה,
הצורך במנות דם מוכנות וזמינות בבנק הדם הוא בעל חשיבות עליונה ומשמש באופן ישיר למקרי פיקוח נפש. לכן, עבודת הפרדת מרכיבי הדם והכנתם לשמירה כל אחד בצורתו (קירור, הקפאה וכו´) הוא לדעתי חלק מעיסוק ישיר בפיקוח נפש, גם אם הפצוע שצריך דם אינו עומד לפנינו כרגע, כי מעשים שבכל יום שצריך מנות דם. לכתחילה, ברור שעדיף שמנות דם ייתרמו ביום שישי עד שעה סבירה (נניח 11:00-12:00) כך שתוכלי לסיים לפני שבת.
אם את כבר במעבדה, והביאו מנות דם לפני שבת, כל העבודה המעבדתית הקשורה בהן היא בגדר סיוע להצלת חיים ולכן היא מותרת.
עם זאת, יש לנסות לעשות את עבודת המעבדה, ככל האפשר, בדרך שאיסור המלאכה בה הוא קל יותר: איסור דרבנן, שינוי וכד'. כשתכירי את עבודת המעבדה פני לרב פוסק להתייעץ איתו לגבי דרך העבודה המועדפת.
כמו כן, עלייך להקפיד ולעשות בשבת רק מלאכות העוסקות בהכנת המנות לשימוש, ולא במלאכה אחרת שאינה דחופה (עבודה משרדית, מחקרית וכד').
לגבי הנסיעה בחזרה לביתך – תוכלי לחזור לביתך בנסיעה עם נהג מונית שאינו יהודי.
לסיכום, יש מספר תנאים לעבודה בשבת במעבדת בנק הדם:
1. יש להתנות מראש שבשבת את תעסקי אך ורק במנות הדם עצמן (פירוקן למרכיביהן, הכנתן לשימוש וכד') ולא בעבודות אחרות שאינן דחופות. עלייך לעמוד על כך ללא מורא.
2. יש לבקש לעבוד מספר פעמים ביום חול לפני שעובדים בשבת, כך שתצברי נסיון ותוכלי לברר עם רב לגבי המלאכות השונות האם הן מותרות, ומה הדרך הנכונה לעשותן.
3. לאחר שאת מכירה את המלאכות הנדרשות, יש לפנות לרב פוסק ולברר את הדרך הטובה ביותר לבצע את המלאכות בשבת.
ברכה והצלחה,
מאיר
בס"ד רציתי לדעת מבחינה הלכתית ורפואית לגבי מעוברת, יולדת ומינקת ביום כיפור: אילו מצבים רפואיים דורשים התערבות. מהם הסיכונים והסיבוכים העלולים להיגרם בשל הצום ויחס
האם הילכתית עדיף התקן תוך רחמי רגיל על פני התקן מירנה לאור הבעיתיות שלו עם כתמים וכו'?
מתי בני הזוג צריכים לחשוש כאשר האישה לא נכנסת להריון ,כדי להתחיל סדרת בדיקות הן לגבר והן לאישה? והאם כדאי לפנות לרב קודם?
הרב שלום,בשעה טובה נולד לנו בן חמוד ובריא- יפתח.לפני ההריון של יפתח היה לנו הריון שלא התפתח ועל כן אנחנו לא יודעים האם צריך לקיים