ניתוח מונע (הסרת שד) לאחר גילוי גן BRCA1

שתפו:

23 במרץ 2010

הרב המשיב: הרב ד"ר מרדכי הלפרין

שאלה:

יש לי שלש שאלות בנוגע לרפואה אם תוכל לכתוב לי תשובה תודה רבה.
1. אשה שיש לה BRCA1 gene וגם אמה וסבתה סובלות ממחלת סרטן השד, והרופאים ממליצים לכרות את שני השדיים (double mastectomy) כדי למנוע סרטן לעתיד, אע"פ שעכשיו לא נמצא כלום, והיא בריאה ממש, האם מותר לה לעשות הניתוח, והאם יש לה חיוב לעשות הניתוח?
2. אחר הניתוח הנ"ל המנהג של הרופאים אחר הניתוח הנ"ל המנהג של הרופאים הוא לעשות כתובת קעקע במקום הדד, כדי שנראה נורמלי, האם יש צד היתר לעשות כן, ואולי יש צד היתר משום שהעור שנותנים שם הוא עור ממקום אחר, או פלסטי?
3. איש שיש לו מחלה מדבקת (AIDS) ובועל אשה, ועכשיו היא מקבלת המחלה, האם הוא חייב משום רציחה או משום גרם רציחה, והאם יכול לחייבו ממון?

תשובה:

1. הנתונים האפידימיולוגיים מראים היום בבירור כי כריתת שד דו-צדדית באשה נשאית לגן BRCA1 (או BRCA2) מקטינה במידה משמעותית את הסיכוי להופעת סרטן השד, וכן מעלים באופן משמעותי את תוחלת החיים הצפויה. משום כך בודאי שמותר על פי ההלכה לעבור ניתוח כזה ואף מומלץ לעבור אותו למרות שקיים סיכון מסויים בעצם ביצוע הניתוח. ראה גם שו"ת קודם בנושא (#5088)

2. לגבי השיקום הקוסמטי של השד המשוחזר אחרי הניתוח , כבר הורו גדולי הפוסקים שהדבר מותר גם אם מדובר בשימוש בטכניקה של קיעקוע.

ראה גם בשו"ת (#3628) בנושא איפור קבוע וכתובת קעקע, בו ענו הרב גבריאל טולדנו והרב ד"ר מרדכי הלפרין, ובמאמר שיצא בחוברת אסיא הקרובה (אסיא פז-פח, עמ' 39-41).

3. לגבי נשא איידס שבועל אשה ומדביקה בנגיף הHIV הגורם למחלת האיידס, ראה מה שכתבנו בספר אסיא י' (2007) עמ' 127-128 על החדרת וירוס האיידס לגופו של הזולת.

בעולם המשפט האזרחי יש חילוקי דעות בין שופטים שונים בעולם בדיוק בשאלה שלך.

להדפסה

שאלות נוספות

מתי לפנות לרופא

כבוד הרב שלום, אני מנסה להיכנס להריון (רביעי בעז"ה). לפני כחודשיים הפסקתי ליטול גלולות ומאז המחזור אינו סדיר. לרוב הדימום אצלי נמשך 5-6 ימים. כרגע

קרא עוד »

עבודה עם גברים

שלום רב אני סטודנטית לריפוי בעיסוק. חשוב לי להקדים ולהסביר על מהות המקצוע. ריפוי בעיסוק הוא מקצוע שמטרתו להגדיל את היכולות התפקודיות של מטופליו -לשפר

קרא עוד »

מה אתם מחפשים?