נידה בזמן הביוץ

שתפו:

23 ביוני 2012

הרב המשיב: הרב ד"ר מרדכי הלפרין

שאלה:

שלום וברכה,שמי מ' נשואה כחצי שנה. מנהלת אורח חיים חרדי.
בשלושת החודשים האחרונים הבחנתי כי הביוץ שלי מתקיים כשלושה ימים לפניי הטבילה או כיומיים לפני (תלוי כמה זמן נמשכת הוסת) בד״כ בין 5-6 ימים מחזור שאורך 27 ימים עד למחזור הבא. פניתי לרופאת נשים רגילה לא מומחית לפוריות היא נתנה לי כדוריי ויטמינים שמכילים גם חומצה פולית למשך שלושה חודשים ומעבר לכך הפנתה לבדיקת אולטרסאונד אגן קטן בגישה ווגינלית ולבדיקת דם (גלוקוס) ו2 בדיקות שתן. הבדיקות טרם התבצעו התור הינו לעוד כשבועיים. רציתי לדעת איך ניתן לאחר את מועד הביוץ בצורה טבעית (אם יש דבר כזה) ואם לא אז איזה מכל הכדורים המדוברים עדיף והכי ראוי בכדיי לדחות את מועד הביוץ. ולגבי בדיקת האולטרסאונד, האם זו בדיקה שעלולה לטמא אותי?או שדינה כדם מכה?

אשמח לתשובה
תודה רבה
יום טוב ובשורות טובות אמן

תשובה:

א.  בעיית ה"ביוץ המוקדם" נדונה רבות בעולם ההלכה. אבל חשוב לדעת כי היום כבר לא מדובר בבעייה אמיתית, היות וקיימים דרכים רפואיים יעילים להתגבר על הבעיה.
הדרך הפשוטה ביותר (המועילה בכ-25% מהמקרים) היא פשוט לאכול ארוחת בוקר מוקדמת (לפני 7:00 בבוקר ) בכל יום. פרט לכך יש מספר דרכי פעולה תרופתיים, ואפשר לעבור מסוג טיפול לשני כשצריך. הטיפול התרופתי איננו כולל גלולות למניעת הריון אלא תרופות המשפיעות על מועד הביוץ ודוחות אותו.
או ביתר פירוט:
הדרך הראשונה: הקפדה על ארוחת בוקר מוקדמת, כמתואר למעלה.
הדרך השניה: מתן אסטרוגנים (דרך הפה או במדבקות על העור) בימים מסויימים בחודש המחזור.
הדרך השלישית: כדורי קלומיפן ציטרט (איקא קלומין), למשך חמישה ימים בשליש הראשון של החודש.
הדרך הרביעית: הזרקת גונדוטרופינים.
לבחירת הפתרונות התרופתיים ראוי לפנות לרופא מנוסה בתחום, ולאחר בחירת הטיפול, לשאול אותו את השאלות שלך כשהן מתייחסות לטיפול הספציפי. אם אחרי זה עדיין ישארו לך דברים לא ברורים את מוזמנת לחזור אלינו.
חשוב לזכור שקיימים גם פתרונות רפואיים שאינם כרוכים בדחיית הביוץ כמו למשל הזרעה מלאכותית מזרע הבעל לפני הטבילה.ראי מאמרו של יוסף גרין על הזרעה מלאכותית כפתרון לבעיית העקרות הדתית . אבל חשוב לדעת שפתרון זה תלוי במחלוקת ידועה בין הפוסקים.
מקורות נוספים בנושא הזמינים דרך מכון שלזינגר:
ראשית, רצוי לראות את הערך 'פוריות ועקרות' באנציקלופדיה ההלכתית רפואית, ובסעיף 'עקרות דתית' שם
כמו כן: ב' לוננפלד ונ' בירנבאום, "טפול בעקרות עקב אי-התאמה בין ימי הפוריות וזמן הטבילה" מוריה ב:א-ב, מח-נב, תש"ל, ופרסום מורחב של אותה שיטה תרופתית ב: א' וב' לוננפלד, "המאבק בעקרות – עקרונות הטיפול התרופתי לגרימת ביוץ" מדע כה:2, 77-72, (1981).

ב. ככלל, בדיקת אולטרה-סאונד לא מטמאה גם כשמדובר בבדיקה וגינלית, מאחר ומדובר בבדיקה שלא חודרת לרחם. אם יש דימום לאחר הבדיקה – יש לברר אצל הרופא המטפל, אם מקורו מתוך צוואר הרחם, שאז אוסר, או שמקורו מחוץ לרחם, ואז אינו אוסר.

להדפסה

שאלות נוספות

שיבוט

שלום, אני תלמידה בבצפר תיכון ואני כותבת עבודה על דילמה. הדילמה שאני בחרתי היא "האם בעצם תהליך השיבוט (=תיכפול)ו/או תוצאותיו יש איסור הלכתי?". חיפשתי בהרבה

קרא עוד »

מה אתם מחפשים?