משמעותה הרוחנית של שמירת הטהרה והשימוש בגלולות

שתפו:

23 באוקטובר 2018

הרב המשיב: הרב ד"ר מרדכי הלפרין

שאלה:

שלום,


לאחרונה אני מתעניינת בנושא שמירת הנידה עפ"י ההלכה, ועלתה במוחי שאלה, אשר אשמח לקבל עליה תשובה רפואית הלכתית.

אם הבנתי נכון, הסיבה (הרוחנית, לא הפיזית) לכך שאישה נחשבת לטמאה בזמן הווסת, הינה בעקבות הדימום שהיא חווה, המדומה למעין מוות של הביצית שלא הופרתה (ויחד עימה, ריריות הרחם, הדם וכיו"ב).

אני מבינה את המחשבה הזו ורואה בה הגיון ואף יופי רב – זהו מותו של פוטצניאל חיים שלא מומש, ומוות = טומאה. אך כאן עולה שאלתי:

אישה הנוטלת גלולות למניעת הריון: כיצד הדימום שלה אמור להיחשב לדם נידה?

הלא עצם נטילת הגלולות מונעת את שחרור הביצית מלכתחילה, ועל כן אותה אישה כלל לא חווה את המחזוריות הטבעית של חיים ומוות במחזורה החודשי…אז היכן הטומאה?

אני מקווה שהתנסחתי בצורה בהירה…


מאוד אודה ואשמח על תשובה לשאלה!


תודה רבה,

ת

תשובה:

הבנת נכון סיבה אחת מתוך כמה, של איסורי נידה. כמו כן אין נימוק זה מסביר את איסורי הזיבה – דמם רחמי שאיננו קשור כלל בביוץ. להרחבה בנושא ראי את הערך "נידה וזבה" באנציקלופדיה ההלכתית-רפואית (הרב פרופ' אברהם שטיינברג, הוצאה חדשה תשס"ו).

לאיסור נידה, קיימים נימוקים רציניים נוספים, חלקם מובאים במקורות וחלקם חדשים יותר.

למשל, ההקפדה הייחודית בדיני נידה כבר הצילה את חייהן של נשים לא מועטות בכך שעקב הרגישות ההלכתית לכל דמם פעוט ניתן היה לזהות ולטפל מוקדם במחלות קשות של הרחם ולשמור על בריאותה וחייה של האשה.

והעיקר, כדאי לדעת כי אנו מקיימים את מצוות התורה לאו דווקא בגלל הטעם הטמון בהן, אלא קודם כל בגלל מקורן בציווי האלוהי. טעמי המצוות מקילים עלינו את הציות להן, אך הם מעולם לא היו תחליף לאמונה התמימה המחייבת אותנו לציית למי שאמר והיה העולם, שגם אמר והיה אדם.

להדפסה

שאלות נוספות

לא מגיעים לחדירה

שלום! אני מקווה שזה המקום המתאים לשאול… לבעלי ולי יש בעיה. אנחנו נשואים חודשיים ואנחנו לא מצליחים להגיע לחדירה. הכל בסדר עד לשלב של החדירה

קרא עוד »

מה אתם מחפשים?

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה.