דיסקציות במהלך לימודי רפואה
לכבוד הרב הלפרין אני עומד לפני כניסה לבית הספר לרפואה, ונאמר לי שחלק ניכר משעורי אנטומיה נלמד על גופות כלומר דיסקציה בגופות באוניברסיטה העברית. רצוני
שלום. במסגרת עבודת חקר בתושב"ע שאני וחברה שלי צריכות להגיש, בשביל הבגרות בתושב"ע בחרנו לחקור את הנושא של תרומת אברים, והשתלת אברים מבחינת ההלכה.
רצינו לדעת אם תוכלחו לתת לנו רעיונות שאפשר לחקור אותם בקשר לנושאים אלו (כל מיני שאלות שנוכל להעלות), וכן אם תוכלו לשלוח לנו קצת מידע על הנושא. מאמרים וכל מיני דברים שקשורים לנושא של תרומת אברים.או להפנות אותנו למקורות שבהם נוכל למצוא מידע על הנושא. וחוץ מזה יש לנו מספר שאלות:
1) מהן הבעיות ההלכתיות עם תרומת אברים מאדם אשר נקבע מותו לאדם אשר נמצא בסכנת חיים? ומהן הפתרונות כיום לבעיות ההלכתיות שיש?
2)האם מבחינת ההלכת יש הבדל בתרומת אברים בין אדם מת שלוקחים את אבריו לבין אדם חי שתורם אברים? (ז"א האם יש הלכה שונה בכל אחד מהמקרים?)
3)עד כמה לאדם מותר לסכן את עצמו בכל הנוגע לתרומת אברים? ומהי דעת הפוסקים בעניין?
4) אם יש ילד שיש לו פיגור שכלי והוא היחיד שיכול לתרום איבר מסויים, האם ע"פ ההלכה מותר לילד המפגר לתרום איבר? (והאם בכללי יש אנשים שלהם מבחינה הלכתית אסור לתרום איבר?..) מיהם האנשים היכולים לתרום אברים?
5)האם מותר לתרום אברים לגוי, ולחלופין-האם מותר לקבל אברים מגוי? 6)האם מותר לקחת מאדם מת אברים, גם אם לא הספקנו לבקש את רשותו לפני כן? (האם יש מבחינת ההלכה כל חשיבות לכרטיס התרומת אברים שאדם חותם עליה -שאומרת שהאדם מוכן לתרום את אבריו לאחר מותו?..)
7) במידה ואסור לתרום אברים לגוי. ואחרי שאדם הסכים לתרום איבר- כי חשב שיתרמו אותו ליהודי, הרופאים נותנים איבר זה לגוי. האם לאדם שתרם יש חטא?
8)האם את כל הברים מותר לתרום? ואם לא- מדוע יש הבדל בין האברים? 9) האם אדם אשר לא מסכים לקבל תרומת אברים ומסכן את חייו עובר על איסור "ונשמרתם מאוד לנפשותיכם"? (או על איסור כלשהו אחר?)
10)אם יש 2 חולים עם אותם רקמות, ויש רק איבר אחד, האם יש סדר עדיפויות מסויים בין החולים? (למי מותר לקבל את האיבר), ונניח שיש אדם המחכה לקבל איבר כבר חצי שנה, ויש גם אדם אשר בסכנת חיים, אך הוא מחכה לאיבר רק 3 ימים, ומגיע האיבר, ושניהם מתאימים לאיבר. מי מהחולים זכאי לקבל את האיבר?
11)האם יש סכום כסף מסויים שאותו מקבל התורם,או שלא מערבים בכלל כסף בכל הנוגע לתרומת אברים?
תודה רבה על העזרה.
להלן מקורות בהם תמצאו תשובות לרוב שאלותיכם:
1. מאמרו של הרב ד"ר מרדכי הלפרין, "איברים להשתלה מתורם חי", ספר אסיא ט' עמ' 321-348.
2. מאמרו של הרב ד"ר מרדכי הלפרין, "השתלת איברים מן המת" רפואה ומשפט, חוב' 4עמ' 31-38 (מאמר זה מופיע גם באסופת מאמרים לקראת הכינוס הבינלואמי הראשון לרפואה אתיקה והלכה [מכון שלזינגר, ירושלים, תשנ"ג] עמ' 91-98.)
3. הערך "השתלת איברים" באנציקלופדיה ההלכתית רפואית (עורך: פרופ' אברהם שטינברג, הוצאת מכון שלזינגר, ירושלים) כרך ב', עמ' 191-244.
4. מקורות נוספים המרוכזים בשני מקומות: אסופת מאמרים הנ"ל (מסעיף 2) עמ' 63-140.
בספר אסיא ט' עמ' 349-386.
5. מקורות נוספים ניתן למצוא באתר מכון שלזינגר www.medethics.org.il בקטגוריית מאמרים, או בלינק הבא: https://www.medethics.org.il/siteHeb/Articles.asp ?page_id=31&keyword=השתלת%20איברים
לכבוד הרב הלפרין אני עומד לפני כניסה לבית הספר לרפואה, ונאמר לי שחלק ניכר משעורי אנטומיה נלמד על גופות כלומר דיסקציה בגופות באוניברסיטה העברית. רצוני
שלום,אני בת 35, בהריון ראשון, ב"ה בשבוע 33. בסביבות שבוע 12 היה דימום שנמשך יום אחד ובסביבות שבוע 20 היו 2 דימומים, אחד נמשך כמה
שוש חלתה במחלה ממארת ונזקקה לתרומת מח עצם עידית אשר שמה מופיע ברשימת המתנדבים במאגר הארצי הביעה נכונות לתרום לאחר שהחלו בהכנות עידית חזרה בה
שלום בקשר לנסיעת יולדת לבי"ח בשבת. האם עדיף לנסוע ברכב פרטי או להזמין אמבולנס טלפונית? (אינני יודעת אם נהג האמבולנס בהכרח יהיה גוי) האם במידה