כשרות למכשירי שמיעה שונים

שתפו:

23 באוקטובר 2018

הרב המשיב: הרב ד"ר מרדכי הלפרין

שאלה:

שלום

אני קלינאית תקשורת ומתעסקת במכשירי שמיעה. עבדתי עם לקוחות דתיים וחרדיים במשך שנים ומעולם לא שאלו אותי אם יש לי תעודת הכשר למכשירי השמיעה שאנו מספקים. הופתעתי מאוד כאשר פנו אלי בשאלה זו לאחרונה. עיינתי קצת בהלכות שעוסקות בנושא ושמעתי גם מלקוחות שלי כי באופן כללי יש להדליק את מכשיר השמיעה בערב שבת ולא לכבותו במהלך כל השבת. כן ידוע לי כי מומלץ לעשות סימן במכשיר או בקופסא שלו בשבת על מנת שלא יבוא לכבותו בטעות. בנוסף ידוע כי אין ללחוץ על לחצן התכניות במידה וישנו כזה. שאלתי היא כזאת:

1. האם יש הבדל בין מכשירי שמיעה כאלה לאחרים לעניין השימוש בשבת (האם זאת הסיבה שיש עניין לעשות תעודת הכשר שתכלול אך ורק מכשירים מדגמים מסוימים ולא אחרים?)

2. אם יש הבדל בין המכשירים לענין שימוש בשבת, מה הוא? אשמח לקבל תשובה מפורטת בתחום אופן עבודת המיקרופון, תכנת עבוד הצליל, ואופן פעולת המגבר או הריסיבר באם באלו תלוי הדבר.

רב תודות,

איילה

תשובה:

ככלל, מותר לחרש או כבד שמיעה להשתמש במכשיר שמיעה חשמלי בשבת בתנאי שהמכשיר מופעל מבעוד יום.

אך מותר לשנות גם בשבת את עוצמת הזרם במכשיר [אם איננו כולל חוט להט המתחמם ומתאדם בעט הגברת הזרם] גם להגביר וגם להחליש.

מקור: שמירת שבת כהלכתה פל'ד סע' כ'ח; נשמת אברהם חלק חמישי עמ' רל.

זוהי שיטת הגאון הרב שלמה זלמן אויערבאך זצ"ל פסק שמותר לחזק ולהחליש את העוצמה על ידי כפתור העוצמה, כי החלשה או הגברה איננה נחשבת לכיבוי או הדלקה. כל זה כמובן רק לגבי מי שהמכשיר חשוב באמת לתיפקודו.

לכן גם כשהמכשיר מצפצף או שורק, אם ניתן להחליש את עוצמת הציפצוף עד קרוב לאפס – אין בכך איסור.

פרטי דינים ראה:

1. נשמת אברהם כרך א', או"ח, סימן ש"א ס"ק ה.

2. נשמת אברהם כרך ד', או"ח, סימן ש"א ס"ק ב.

3. נשמת אברהם כרך ה', עמ' רל אותיות קמח-קמט

הערה: עם התפתחות הטכנולוגיה, אפשר שמיוצרים גם מכשירים בהם רכיבים אלקטרוניים נוספים המונעים שאלות הלכתיות גם לדעת פוסקים אחרים. בשלב זה אין לנו נתונים על מכשירים כאלו.

להדפסה

שאלות נוספות

שתיית חלב אם

אשתי כעת בהריון, ובדדיה מתחיל להיווצר חלב. צבעו כעת צהבהב, ובתנוחת שכיבה הוא מתחיל לנזול. רציתי לדעת: א. האם ע"פ ההלכה מותר לי לשתות חלב

קרא עוד »

צנעה מול ידע והבנה

שאלת המשך (משאלה #2055) לגבי צניעות בלימוד פיזיותרפיה: כמרצה לפיזיותרפיה יש לי השגה לגבי פסק דינך, מטרת החשיפה בלמודי הפיזיותרפיה היא לשפר את יכולתו של

קרא עוד »

מה אתם מחפשים?