טיפול בפציעות שונות בשבת

שתפו:

23 באוקטובר 2018

הרב המשיב: הרב ד"ר מרדכי הלפרין

שאלה:

שלום

כשילד פותח את הסנטר בשבת, או את הגבה, או את השפה- האם מותר לנסוע לבית חולים ?

ואם לא, מה ניתן לעשות בכדי שלא יישאר פגם אסטטי לכל החיים ?

ומה הדין במקרה ואדם שובר יד או רגל ?

תשובה:

עיקרון ראשון: כל פציעה שללא טיפול עלולה להתפתח עד כדי סיכון חיים, מוגדרת כפיקוח נפש, גם אם אנו יודעים שטיפולים מתאימים יכולים לרפא אותה בלא סיכון.

עיקרון שני: כאשר קיים מצב המוגדר כפיקוח נפש מן הראוי לתת לו את הטיפול הרפואי הטוב ביותר, ולא להתפשר עם טיפול פחות טוב גם אם הטיפול הפחות טוב מספיק להוציא אותו מכלל סכנה.

עיקרון שלישי: כל עוד קיים ספק אפילו קטן, שמדובר בפיקוח נפש – חייבים לחלל שבת עבורו, גם אם יתכן שיתברר אחר כך שהיתה טעות בהגדרה (יעויין במאמרי "דרכו של הגרש"ז אויערבאך בהלכות רפואה ופיקוח נפש" שפורסם בספר "רפואה והלכה: הלכה למעשה" [מכון שלזינגר, 2006]. כמו כן תשובתו של הגרש"ז אויערבאך זצ"ל לחובש צבאי הנוגעת גם היא לענייננו. )

כמו כן ראה שמירת שבת כהלכתה (תשל"ט) חלק ראשון פרק ל"ב, סעיף י"א, פרק ל"ה, סעיפים א'-ה'.

להדפסה

שאלות נוספות

יולדת בשבת

שלום רב לאוהבי תורתך. במקרה של פיקוח נפש בשבת כגון קריאה לאמבולנס להבאת יולדת אל בית חולים, האם עדיף להתקשר מטלפון קווי או מסלולרי?

קרא עוד »

מניעת הריון בגיל מבוגר

אשתי בגיל שאיננו מעוניינים בלידה לפי המלצת הרופא ולפי היכולת, אנו ב"ה משפחה ברוכת ילדים, ובשנים האחרונות אנו נמנעים מהריון בדרך של הימים הבטוחים, היא

קרא עוד »

מה אתם מחפשים?

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה.