צום יום הכיפורים בהריון (טרימסטר שלישי) עם הפרעות קצב
אשתי בת 30 בהריון ראשון, בשבוע 28 (+ 5 ), במשקל 67 ק"ג (עלייה מ56 לפני ההריון) – ההריון תקין עד כה ברוך השם –
לכב' המכון ע"ש ד"ר פלק שלזינגר ז"ל שלום רב, ברצוני לשאול דבר שמן הסתם נידון בעבר, אך למעט ידיעתי איני יודע. בענין אשה שבשבוע 22 להריונה במהלך בדיקת אולטרא סאונד שגרתית הרופאה ראתה שהעובר מת באין דופק, והאשה נשלחה לביה"ח לביצוע גרידה. לפני הגרידה יום קודם האשה הגיעה לביה"ח וע"י פעולה מסויימת (כמדומני שנקראת "למינרה") נגרם פתיחת הרחם ולמחרת מבצעים את הגרידה. לכאו' ע"י הפתיחה האשה הנ"ל מטמאה את כל סביבתה והיו צריכים להזהירה מלטמאות כהנים בסביבתה, אם בעלה כהן או שכניה כהנים כמקרה דידן. דהנה משנה ערוכה באהלות פ"ז מ"ד – "האשה שהיא מקשה לילד והוציאוה מבית לבית הראשון טמא בספק והשני בודאי אמר רבי יהודה אימתי בזמן שהיא ניטלת בגפים אבל אם היתה מהלכת הראשון טהור שמשנפתח הקבר אין פנאי להלך אין לנפלים פתיחת הקבר עד שיעגילו ראש כפיקה", היא מטמאה וכן ברמב"ם פכ"ה מטומאת מת ה"ח. [כל זמן שלא בוצעה הפעולה הנ"ל זו טומאה בלועה, אבל מכאן ואילך לכאורה היא מטמאה]. אשמח מאוד לקבל את דעתכם בתודה
בדרך כלל הפתיחה של הלמינריה איננה כזו שאחריה "אין פנאי להלך" , כלומר היא איננה פתיחה גמורה של לידה – "איתערותא דלידה" בלשון החזון אי"ש. משום כך אין כאן טומאת כהנים בשלב זה.
תשובת הרב אשר שקאני:
בענין אשה שבשבוע ה-22 להריונה במהלך בדיקת אולטרא סאונד שגרתית ראתה הרופאה שהעובר מת בלא דופק והאשה נשלחה לביה"ח לביצוע גרידה לפני הגרידה יום קודם האשה הגיעה לביה"ח וע"י פעולה מסויימת הנקראת "למינריה" נגרם פתיחת הרחם. ונשאלת השאלה מאימתי האשה מטמאה את סביבתה ונפ"מ שאם בעלה כהן או שכניה כהנים.
תשובה
הנה שאלת חכם חצי תשובה בפי' הר"מ והרע"ב על המשנה שהזכרתם מבואר דהיכא שהעובר הגיע ראשו כראש כפיקה ונפתח רחמה באופן שאינה יכול שוב לילך יש חשש שמא יצא ראש העובר לפרוזדור ומטמא מיהו כל זמן שלא יצא הראש לפרוזדור הרי זו טומאה בלועה ואינו מטמא ואמנם אם לא הגיע ראשו לכראש כפיקה אף ביכולה לילך אם נפתח רחמה חיישי' שמא יצא ראשו של העובר ומטמא ובשאלה זו שמדובר באשה שנמצאת בשבוע ה-22 להריונה הרי שראשו של העובר כבר הגיע לכפיקה וא"כ אינו מטמא בפתיחת הרחם לבד אא"כ יש חשש שיצא לפרוזדור. מיהו לפי' הר"ש (שם) כל שראשו של העובר הגיע לגודל כפיקה ונפתח רחמה אזיי הוא מטמא את הבית אף שלא יצא לפרוזדור. ולפ"ז בנ"ד לכאורה הרי מטמא את הבית ואסור לכהנים לעמוד שם משא"כ לדעת הר"מ והרע"ב יש להתיר כנ"ל.
ולכאורה היה מקום להחמיר כפי' הר"ש ממ"ש השו"ע יו"ד סי' שעא ס"ד בדין סוף טומאה לצאת דחיישי' לפוסקים האוסרים וא"כ ה"ה הכא ושו"ר שדן בזה התפארת ישראל (שם ביכין ובועז אות ז) וא"ת אפי' קודם שנפתח הרחם כיון שודאי מת הולד בקרבה טמא הבית מדסוף טומאה לצאת דרך שם ותירץ דשאני הכא דטומאה בלועה היא ומדאין עליה שם טמואה לא חיישי' לזה. ע"ש. ועכ"פ אמר לי הרב ד"ר מרדכי הלפרין שליט"א שפעולה זו הנקראת "למינריה" אינה גורמת לפתיחת הקבר לגמרי אלא רק חלקית. א"כ בכה"ג י"ל שאף להר"ש אינה מטמאת את החדר ושרי לכהנים להשאר שם.
בברכה
אשר שקאני
אשתי בת 30 בהריון ראשון, בשבוע 28 (+ 5 ), במשקל 67 ק"ג (עלייה מ56 לפני ההריון) – ההריון תקין עד כה ברוך השם –
שלום עליכם וברכת טובנשאלתי: חולה שעבר ניתוח שרוול לקיצור קיבה בהרדמה כללית – האם לברך הגומל?לדעתי יכול לברךמה דעת כב'?
אודה לכם אם תמציאו לי את חוות דעתכם ההלכתית לשאלה, שאנו נדרשים חדשים לבקרים להשיב עליה, אילו הם מכשירי שמיעה שמותרים להשתמש בהם לפי ההלכה.