צום יום הכיפורים בטרימסטר שלישי (התקצרות צואר הרחם)
אני בשבוע 31+2 בשמירת הריון. עם קיצור צואר משתנה נע בין 1.5-3.5 ס"מ ותחילה של פתיחה. אושפזתי פעמיים ומה שעזר לי ליצב את הצירים ומצב
שלום,
6 חודשים אחרי לידה רביעית,הנקה חלקית,לא מקבלת מחזור בהנקה,
מתענינת בהתקן תוך רחמי – מירנה,
סובלת ממגרנות הורמונליות וחוששת מהחמרתן,אך מוקסמת מהרעיון שלאחר תקופת הסתגלות אין או כמעט שאין מחזור ( ואולי גם אין מגרנות שמלוות אליו).
אשמח לקבל חוות דעת,
בנוסף – האם דמם/כתם הנובע מההתקן ההורמונלי תמיד מטמא או שיש מצבים מקלים ( דוגמת ההנקה ),
אודה על תשובתכם,
מבנה ומנגנון פעולה של הת"ר פרוגסטוגני
מירנה – הת"ר משווק בישראל – הינה דוגמא להתקן תוך רחמי המשתייך לקבוצת ההתקנים ההורמונליים. היא מורכבת מהתקן פלסטי קטן בצורת T ובו צילינדר קטן המכיל את הפרוגסטוגן לֶבו-נורגסטרֶל[1] – הורמון המהווה את המרכיב הפרוגסטטיבי של גלולות למניעת הריון כדוגמת לוגינון ומיקרוגינון. בניגוד לרוב ההתקנים הלא-הורמונליים, המירנה איננה מכילה נחושת.
ההתקן מוחדר לחלל הרחם כמו התקנים רבים אחרים, ושם הוא משחרר באופן קבוע את ההורמון לתוך חלל הרחם במשך חמש שנים. דופן הצילינדר מבקרת את קצב השחרור ושומרת על מינון אחיד של 20 מיקרוגרם ליום (0.02 mg/d). המינון הנמוך הזה יעיל מאד משום שהוא מופרש מתוך הרחם ומשפיע מיידית על הרירית
לפני שהוא נמהל בנוזלי הגוף ולפני שהוא עובר דרך הכבד[2].
מנגנון פעילותה של הת"ר פרוגסטוגני למניעת הריון הוא בעיקרון מנגנון מקומי. השפעת ההורמון על ריר צואר הרחם הופכת את הריר הצוארי למחסום בפני תאי הזרע הנמצאים בנרתיק. השפעתו של ההורמון על תפקוד תאי הזרע מונעת הפריה, והשפעתו על רירית הרחם מונעת את ההשרשה. משום כך נחשב הת"ר פרוגסטוגני כאמצעי מניעה יעיל מצד אחד, והפיך, המאפשר כניסה מהירה להריון לאחר הסרתו – מצד שני.
השפעת ההורמון הפרוגסטוגני על רירית הרחם משנה באופן בולט את כמות הדימום הווסתי. כבר בחודש הראשון שלאחר ההתקנה יורדת כמות הדימום הווסתי אם כי היא מתפזרת על פני מספר ימים גדול יותר. מחקרים מבוקרים הראו כי בעבור 3 חודשים ממועד ההתקנה של הת"ר פרוגסטוגני מופחתת כמות הדימום הוויסתי ב-94% בממוצע[3].
התקן תוך-רחמי פרוגסטוגני כאמצעי למניעת הריון.
יתרונות ההתקן הם:
חסרונות ההתקן הם:
הערות:
[1]. Levonorgestrel) LNg)
[2]. לשם השוואה: בגלולה למניעת הריון מסוג מיקרוגינון, כמות הלבונורגסטרל היומית היא 150 מיקרוגרם, דהיינו פי 8.5 יותר מאשר כמות הלבונורגסטרל המופרשת מידי יום על ידי המירנה; בגלולה למניעת הריון מסוג לוגינון, כמות הלבונורגסטרל היומית משתנה במהלך החודש והיא נעה בין 50 ל-125 מיקרוגרם, דהיינו פי 2.5 עד פי 6.25 יותר מאשר כמות הלבונורגסטרל המופרשת מידי יום על ידי המירנה.
[3]. Irvin GA et al., Randomised comparative trial of the levonorgestrel intrauterine system and norethisterone for treatment of idiopathic menorrhagia. Br J Obstet & Gynaecol, June 1998. 105:592-598.
[4]. Suvisaari and Lahteenmaki, “Detailed Analysis of Menstrual Bleeding Patterns After Postmenstrual and Postabortal Insertion of a Copper IUD or a Levonorgestrel-Releasing Intrauterine System,” Contraception 54 (1996): 201-8.
[5]. הג"ר עובדיה יוסף בספרו טהרת הבית, חלק א (ירושלים תשמ"ח) סי' ה, עמ' רנג.
[6]. ראה: מ' הלפרין, דמם מחמת התקן תוך רחמי (IUD), אסיא סג-סד (טז, ג-ד), עמ' 138-143 (תשנ"ח); וכן גם:
M. Halperin, Dysfunctional Uterine Bleeding: New Approaches, in: Medicine and Jewish Law, vol. III (Jason Aronson Inc., ed. Fred Rosner, in print).
אני בשבוע 31+2 בשמירת הריון. עם קיצור צואר משתנה נע בין 1.5-3.5 ס"מ ותחילה של פתיחה. אושפזתי פעמיים ומה שעזר לי ליצב את הצירים ומצב
האם מותר להוציא מנפטר או נפטרת חומר תורשתי לזיהוי חלל, לאבהות או לתרומת זרע?
Hi, I am a second-year medical student and have also completed my Semicha, and am currently looking into the topic of using electric breast pumps
ביום הכיפורים הקרוב בעזרת השם אתחיל את השבוע ה38 להריוני הראשון (חודש תשיעי) רציתי לדעת האם יש הקלות בצום ובמידה וכן- מהן? כיצד עלי לנהוג