השתלת מוח עצם

שתפו:

23 באוקטובר 2018

הרב המשיב: הרב ד"ר מרדכי הלפרין

שאלה:

מהי עמדת ההלכה ביחס להשתלת מוח עצם? האם ניתן לכפות על תרומה כזו?

תשובה:

מטבע הדברים העיסוק בסוגיות רפואיות של חיים ומוות מעורר מפעם לפעם סוגיות כבדות משקל בתחום האתיקה הרפואית כפי שמוכיחים הפרשיות שאירעו לאחרונה בארץ. האם ניתן לכפות על אדם סרבן לתרום מוח עצם כדי להציל חולה? עד כמה מותר ללחוץ עליו בנושא? השאלה המוסרית נעשית חריפה במיוחד במקרה של אורנית דרוקמן ז"ל כאשר התורמת המיועדת חזרה בה אחרי שהרופאים כבר הרסו לחלוטין את מערכת החיסון העצמית של אורנית.

"להלכה היהודית יש התיחסות מסודרת גם לשאלות קשות אלו", אומר הרב ד"ר מרדכי הלפרין. הוא מונה בקצרה כמה מהנחיות היסוד הקיימות בנושא:

א. מצווה לתרום מוח עצם. נקודה. ראוי לציין כי בניגוד לעבר התרומה איננה כרוכה בשום כאבים מעבר לדקירת מחט. כמו כן מצווה לתרום תרומת דם רגילה.

ב. מותר להסביר לתורם המתאים שהוא מקיים בכך מצווה גדולה של הצלת נפשות אבל אסור להפעיל עליו לחץ מעבר לכך (כך שמעתי מהרב שלמה זלמן אויערבך זצ"ל והדברים הובאו בשמו גם בספר 'נשמת אברהם').

ג. תורם שהסכים לתרום מוח עצם ובעקבות הסכמתו התחילו כבר בטיפול שהרס את מערכת מוח העצם העצמית של החולה, אסור לתורם להתחרט לאחר שהחולה עבר את התהליך הזה. סירוב לתרום בשלב זה הופכת אותו לרוצח בגרמא, דבר שהעונש עליו היא מיתה בידי שמים. במקרים כאלו מן הדין מותר לכפות עליו למלא את התחייבותו לתרום וכדי למנוע ממנו מלהפוך לרוצח.

המשך המחקר הרפואי והאפשרויות הטכנולוגיות החדשות המתפתחות ללא הרף צפוים ליצור עוד אתגרים ודילמות

להדפסה

שאלות נוספות

דילול עוברים

לכבוד כבוד הרב שלום רב יש לי עבודה בנושא דילול עוברים והיתי רוצה לדעת מהיכן עלי לקחת חומר והאם יש פסיקה הלכתית בעניין והאם יש

קרא עוד »

תרומת ביצית

שלום לאישתי אחות אשר עברה כריתת שחלות עקב זיהום ולה שני ילדים. האחות ביקשה מאישתי ביצית להפריה חוץ גופית מה דעת ההלכה בנושא זה אשמח

קרא עוד »

מה אתם מחפשים?

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה.