הפסקת הריון והפלה – קונפליקט הלכתי ומצפוני מצד הרופא

שתפו:

23 באוקטובר 2018

הרב המשיב: הרב ד"ר מרדכי הלפרין

שאלה:

שלום,

אני רופא מתמחה בגינקולוגיה.

אני נתקל בקונפליקט בין מחוייבותי ההלכתית/מצפונית לעומת מחוייבותי המקצועית כאשר מגיעות אליי לביה"ח נשים אשר מגלות הריון לא רצוי ומעוניינות לבצע הפסקת הריון, וכמו מקרים בהם אני צריך לסייע להכין נשים להפסקות הריון (קבלה לאשפוז, החתמה על הסכמה וכדו').

מה מותר ומה אסור?

תודה,

ג

תשובה:

אסור להשתתף בתהליך ההפלה עצמו כולל ההרדמה עבורו.

רופא הנמנע מהשתתפות בתהליך הפלה כשהדבר מנוגד למצפונו או שיקול דעתו הרפואי, מוגן גם מבחינה חוקית בסעיף מיוחד (סעיף 318) של חוק העונשין, תשל"ז – 1977, שסעיפים 312-321 דנים בהיקפו של איסור הפסקת הריון בישראל:

318. הסתייגות מטעמי מצפון או שיקול דעת רפואי [תיקון: תשל"ח]

אין במתן אישור לפי סימן זה כדי לחייב רופא נשים להפסיק הריונ ה של אשה אם הדבר הוא בניגוד למצפונו או לשיקול דעתו הרפואי.

אתה רשאי לבצע בדיקות רפואיות כלליות כמו אנמנזה ובדיקה פיזיקלית לפני התהליך, כאשר בבדיקה עליך להיות רגיש ולשים לב אם האשה הנבדקת על ידך באמת חפצה בהפלה או שהיא פנתה לבצע הפלה בגלל לחצים שונים.

בחלק מהמקרים, מילוי חובה חוקית, מוסרית והלכתית זו יכול להביא למימוש רצונה האמיתי של האשה ולמנוע את הפעולה האסורה כאן גם לפי ההלכה וגם לפי החוק, וכבר היו דברים מעולם.

להדפסה

שאלות נוספות

דור ישרים אחרי שיוצאים

שלום וברכה! ברצוני לדעת האם לאחר שיוצאים תקופה לא קצרה ויש רגש ,ואם נחליט להבדק בדור ישרים התשובות תתקבלנה לאחר מספר חודשים. האם עדיין יהי

קרא עוד »

בדיקות רפואיות בשבת

האם ההיתר לחלל שבת לצורך פיקוח נפש של עובר מתיר לאחות במחלקה לסיבוכי הריון לערוך בדיקת מוניטור לאשה: א) האם מותר להפעיל את המכשיר? ב)

קרא עוד »

מה אתם מחפשים?

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה.