המשך משאלה #4365 בנוגע להזרעה מלאכותית

שתפו:

23 באוקטובר 2018

הרב המשיב: הרב גבריאל טולדאנו

שאלה:

המשך משאלה 4365 בנוגע להזרעה מלאכותית

שלום כבוד הרב

קיבלתי בתודה את מכתבו.

עיינתי במקורות שציין, ואחרים. (האם יש הבדל בין המהדורה החדשה של האנציקלופדיה ההלכתית רפואית לישנה בערך "הזרעה מלאכותית"? דרך אגב ההפניה שרשם הרב, לא מובילה לאנציקלופדיה אלא למאמר. האם יש דרך להגיע לערך האנציקלופדי המעודכן דרך האינטרנט?).

אני שומע שרוב הנשים הרווקות שבחרו לעבור הזרעה, עשו זאת דווקא מתורם גוי. האם גם לרב ידוע שלרוב זו ההמלצה, או שידוע לו אחרת?

איך נקרא ילד כזה לתורה? פלוני בן מי? ומה בנוגע לכתובה? ומה נרשום על המצבה? (השאלה רלוונטית ביותר אם התורם גוי אך נכונה גם אם התורם יהודי ועוד יותר אם ידועה זהות התורם)

אם התורם הוא כהן, האם הילד נחשב לכהן לכל דבר ועניין?

האם המוזרעת נחשבת לפסולת חיתון לכהן, או לכל עניין אחר? האם בת שנולדת מהזרעה נחשבת לפסולת חיתון לכהן, או לכל עניין אחר?

האם ההזרעה צריכה להעשות אחרי שהרווקה טובלת? ומה קורה עם העונה שלה מכאן ולהבא?

כללית, מה הנוהג בילדים שנולדו כתוצאה מהזרעה לגבי מסמכים רשמיים(ת.ז., דרכון וכו')? האם יש הבדל בין הנוהל בארץ לבין זה הנוהג בחו"ל ?

אשמח ואודה מאוד לכבוד הרב על תשובתו המהירה

א ש

תשובה:

שאלתך מתחלקת לשני מצבים:

א. תורם הזרע יהודי.

ב. תורם הזרע גוי.

– אם תורם הזרע הוא יהודי- הולד נחשב כבנו, והתורם נחשב כאביו לכל דבר לעניין קריאה בתורה שקוראים לו בן פלוני וכן לעניין הכתובה ומצבה וכו'.

וביותר הילד גם ממשיך את יחס אביו לענין ירושה ונחלה ולגבי בכורה. וכן לעניין קדושת היחוס דהיינו שאם אביו כהן הנולד מתרומת הזרע הרי הוא כהן לכל דבר.

משום שאמו לא נפסלת לכהונה על ידי תרומת הזרע ולכן הבן הרי הוא כהן ויש עליו כל דיני כהונה שאסור לו להתחתן עם גרושה וכו'. והבת כמובן יכולה להתחתן עם כל מי שליבה חפץ כולל כהן ולא נחשבת כחללה.

ההזרעה לא חייבת להיעשות דווקא בזמן שהאשה טהורה אלא אפי' בזמן שהאשה טמאה ואין על הולד שם של בני נידה משום שאין כאן ביאת איסור, אך יש חולקים בנקודה זו.

– אם תורם הזרע הוא גוי, הולד מתיחס אחר אימו – אין לו שום יחס לתורם הזרע משום שהתורם הוא גוי ונחשב כילד שאין לו אב אלא אם, וכותבין שם אימו במצבה ובכתובה.

וכן כשעולה לתורה יקראו בן פלונית, או שמזכירים רק את שמו בלבד בלי בן מי.

הסיבה לכך שרבים משתמשים בתרומת זרע מגוי היא העובדה שלא ניתן כרגע להשיג תרומת זרע לא אנונימית, ועל פי ההלכה אסור לקבל תרומת זרע אנונימית אם האב לא ידוע. הבן עלול לפגוש ולהינשא עם אחותו מאביו, וילדיהם יהיו ממזרים. ברגע שהתורם הוא גוי אין חשש כזה כי אפי' אם תתעבר עוד אשה מאותו תורם, מבחינה הלכתית אין כאן מצב של אח נושא אחותו מאביו.

________________________________________________________________

הערת המערכת [י.ב.]:

התשובה לשאלה בסוגריים: הערך במהדורה החדשה (תשס"ו) מורחב יותר, ומופיע בכרך ב' עמודות 545-594. עדיין לא ניתן להגיע לערך המורחב דרך האינטרנט.

להדפסה

שאלות נוספות

פורמולות צמחים סיניים בפסח

הנדון: פורמולות צמחים סיניים בפסח שלום רב, אני וידידה לוקחים פורמולות סיניות לטיפול בבעיות רפואיות שונות (אני לטחורים והיא לבעיות מחזור). בשתי הפורמולות אין צמחים

קרא עוד »

אבלות

אחותי נפטרה בארה"ב והקדישה שם את גופתה למדע. אני גר בישראל. כיצד עלי לנהוג בהלכות אנינות ובהלכות אבלות. הערה: הקדשת גופה למדע בישראל משמעותה שהגופה

קרא עוד »

מה אתם מחפשים?

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה.