בנק הנקה ומיניקות לא יהודיות

שתפו:

27 בנובמבר 2014

שאלה:

אנו עומדים להוציא נייר עבודה בענין צורך הקים בנק חלב ׁ(MILK BANK) בישראל לשם  תזונת  פגים עם  חלב אם במצבים שאמא אינה יכולה לספק מספיק.
הצורך  כידוע אינו רק עניין תזונתי אלא גם מניית זיהומים ובמיוחד דלקת במעים (NEC)
הועלה שאלה אם יש  בעיה הלכתית  שחלק החלב יבוא מתורמות שאינם יהודים.
למיטב ידיעתי אין שום הלכה  שאוסרת לא על מינקה נוכרייה  (NON JEWISH WET NURSE) ולא על שימוש בחלב אם  מאשה נכריה.
אודה אם תוכל לאשר הנ"ל או לתקן או להוסיף לנקודות אלו.
תודה מראש
ארטור

תשובה:

תקציר: אין בחלב-אֵם איסור כשרות וגם חלב של נוכרית הוא כשר. יתר על כן, מכיוון שעיקר המטרה בהקמת בנק חלב, היא לסייע במצבי סכנה של פגים ותינוקות עם בעיות עיכול שונות, שאז גם אילו הייתה בעיית כשרות, בהרבה מצבים היה מצב הסכנה דוחה את דיני הכשרות.

דיון:קיים מקור לרעיון ההבדלה בין חלב ישראלית לחלב נוכרית במדרש חז"ל על הפסוק בויקרא "וניטמאתם בם" "אל תקרי ונטמאתם אלא וניטמטם", כשהרעיון במדרש קובע שמאכלות אסורות מטמטמים את הלב בנוסף לעצם העבירה.
אך אין מהמדרש ראיה לאסור חלב נוכרית בשעה שעצם החלב הזה מותר באכילה מדין תורה כמו חלב פרה שגם היא – הפרה – אוכלת לפעמים שרצים ומאכלות אסורים. 

 

למרות האמור, בכל זאת היו ראשונים שהקפידו בנושא לכתחילה בשני דברים:
א. שהמינקת לא תאכל מאכלים אסורים.
ב. שהמינקת תהיה בת ישראל.
והביאם הרמ"א להלכה (שלחן ערוך, חלק יורה דעה, סימן פא, סעיף ז).

לכן כאשר מדובר בבנק חלב לצורכי נוחיות, יש מקום להחמיר כדי שכשרות הבנק תהיה לכתחילה כמבואר ברמ"א. אך כאשר מדובר בבנק חלב לצורכי בריאות פגים וילודים, מצבים שלעיתים קרובות מוגדרים כפיקוח נפש, אין לאסור את השימוש בחלב אם נוכרית.

עוד הערה: לענ"ד נראה כי גם הראשונים המעדיפים להימנע מחלב נוכרית, אין זה מן הדין, אלא כעצה מוסרית כדי להשריש בנו את חומרת האיסורים שהנוכרית אוכלת. והראיה, שאין מי שחושש לחלב פרות גם אם הפרות אוכלות מאכלות אסורות, מצב השכיח מאד בהזנת בקר בימינו.
ברור כי עצה מוסרית זו מתאימה למצבים בהם קיים קשר ישיר בין המינקת הנוכרית לתינוק הניזון מהחלב. אך היא פחות נוגעת לבנק רפואי של חלב אם.

להדפסה

שאלות נוספות

תרומת איברים מן המת

מעוניינת לדעת מה יחס ההלכה לנושא תרומת איברים מן המת. האם מותר? ידוע לי שאין בעיה לקבל תרומת איברים אך רוצה לדעת האם ההלכה מתירה

קרא עוד »

הסרת שיער בלייזר

אני סובל משיער בעייתי באיזור שמתחת לסנטר ולאורך הצוואר, דבר המפריע לי מאוד בעת הגילוח. האם מותר הלכתית להסיר שיער באיזור זה בלייזר (לצמיתות) או

קרא עוד »

מה אתם מחפשים?