ביצוע פעילות גופנית לאנשים בריאים כדי למנוע מחלות מסוכנות

שתפו:

27 ביוני 2014

הרב המשיב: הרב ד"ר מרדכי הלפרין

שאלה:

שלום , 

רציתי לשאול את כבוד הרב, האם יש חיוב הלכתי לקיים את הדרכות הרופאים ביחס לחשיבות ביצוע פעילות גופנית לאנשים בריאים כדי למנוע מחלות מסוכנות רבות.
אפרט: מחקרים רבים וחוזרים מלמדים היום על הקשר בין ביצוע פעילות גופנית אירובית בעצימות בינונית בין 4-6 פעמים ביום של כחצי שעה, למניעת הופעת מחלות לב וסכרת וכן חלק ממחלות הסרטן. מדובר בשיעור הפחתה של תחלואה של כ 40% אחוז , וכן הפחתה בשיעור התמותה בשל המחלות הנ"ל. 
א. מחלות הלב הינן גורם התמותה מספר אחת בעולם (יותר מכל גורם אחר , גם שאינו ממחלות ). האם נפוצותן של המחלות הנ"ל באוכלוסיה , משפיעות על החיוב לביצוע הדרכת הרופאים הנ"ל?
ב. מבחינות מסוימות היה נראה, לענ"ד , שיש דמיון בשאלה זו לשאלת איסור העישון , שכן בשני המקרים מדובר על ספק סכנה (לא בטוח שהאדם יחלה) , וכן על סכנה מצטברת ולא מיידית (שכן הנזק מעישון או  מאי עשיית פעילות גופנית יראה רק עוד שנים רבות ), וכן כמו בעישון , אין נזק בכל פעולה בפני עצמה אלא רק עישון לאורך זמן הוא המסוכן. (כך גם ביצוע פעילות גופנית חד פעמית אינה מיטיבה עם גורמי הסיכון הנ"ל).
ג. אך האם פעילות גופנית שונה מהדיון ההלכתי לגבי איסור עישון, שכן בעישון מדובר בהימנעות ממעשה מזיק, ובפעילות גופנית נדרשת עשייה אקטיבית? 
ד. האם ניתן לומר שגם אם יש פה סכנה, דשו בה רבים ועל כן ניתן לומר "שומר פתאים ה'" ואין חיוב. 
ה.  שאלה זו נוגעת גם בשאלה הכללית האם להדרכות הרופאים בנושא רפואה מונעת (מאכלים בריאים ושאינם, הגיינה וכו') יש תוקף הלכתי מחייב, ולא רק מעשה ראוי. 
אשמח גם למקורות, אם ניתן . 
בברכה ובתודה,

תשובה:

החזון אי"ש אמר וכתב בשעתו כי הוא רואה את הנחיות הרופאים לשמירה על הבריאות כמצווה הלכתית. ראי אגרות חזון אי"ש, חלק א, אות קלו: "וכשאני לעצמי הנני חושב את ההשתדלות הטבעיות במה שנוגע לבריאות, למצוה וחובה וכאחת החובות להשלמת צורת האדם, אשר הטביע היוצר ב"ה במטבע עולמו"
מקורות נוספים ראי בשאלה קודמת – #4732

להדפסה

שאלות נוספות

כשרות קו-אנזים 10

ערב טוב שמי ציפורה רבקה גונן מהרצלי'ה ברצוני לדעת האם למוצר קו-אנזים 10 בחברות השונות , יש את כשרות הבד"ץ העדה החרדית ירושלים או הרב

קרא עוד »

הזרעה

שלום רב, זה שנתיים שאני ובעלי מנסים להכנס להריון. לאחר בדיקות וייעוץ עם רופאים, נראה כי בדיקת הזרע תקינה, צילום רחם תקין והבעיה היא זמני

קרא עוד »

מה אתם מחפשים?