נסיעה ומענה טלפוני בשבת – בטיפול בחולים סופניים (עבודת אחות בהוספיס)

שתפו:

24 בספטמבר 2010

הרב המשיב: הרב ד"ר מרדכי הלפרין

שאלה:

שלום רב .
אני אחות בתחום הוספיס – בית חולים במצב קשה ולעיתים סופני הנמצאים בביתם וזקוקים לטיפול רפואי במשך כל שעות היממה כל השבוע. בהוספיס אמנם אין עניין של הצלת חיים , אך קיימת חשיבות רבה לגבי הקלת הסבל והמצוקה של חולים קשים אלו .
עבודה האחות/ רופא בהוספיס איננה תמיד סביב הצלת חיים מידית ולרוב לצורך הקלת הסבל של החולה ומתן מענה לבעיות במחלות כרוניות או לקראת סוף חיי החולה .
שאלתי:
האם מותר לי לנסוע אל בית החולה כאשר אני בכוננות ומזעיקים אותי [בהוספיס בית – בקהילה] ?
כמו גם האם מותר לי להשתמש בטלפון לצורך מתן מענה טלפוני עבור אותו חולה ?
מה ההלכה אומרת סביב עניין זה?
אודה על תשובתכם
בברכה ע'

תשובה:

א.  נתחיל משאלת הטלפון:
את רשאית לענות על טלפונים אם מטרת הטלפונים היא להקל על סבלו של חולה, אך לא אם המטרה עניינים פרוצדוראליים כמו הדרכה איך לנהוג לאחר פטירת חולה.
ב.  מותר לך לנסוע לבית החולים לטפל בחולה סופני אך ורק אם נסיעתך חיונית להארכת חייו, או להקלת סבלו, דהיינו להקל עליו מכאבים קשים.
גם הגר"מ פיינשטין זצ"ל וגם הגרש"ז אויערבאך זצ"ל פסקו כי כאבים קשים לא מטופלים אצל חולה שיש בו סכנה עלולים לקצר את חייו, ולכן הטיפול בהם נחשב כטיפול נדרש בחולה שיש בו סכנה, טיפול שמותר גם לחלל שבת בעבורו.
ראי גם שו"ת #5516
אך אם הדבר אפשרי, רצוי מאד שהנהג יהיה גוי.

להדפסה

שאלות נוספות

גרידה בשבוע החמישישישי

בס"ד בוקר אור כבוד הרב, יש לי שאלה בנושא טהרת המשפחה. אישה שהפילה בשבוע החמישישישי (לפי חישוב הרופאים) להריונה בבית חולים ועדיין מדממת כתוצאה מהגרידה

קרא עוד »

לימודי רפואה לכהן (ב)

שלום, דבר ידוע הוא שבציבור החרדי כאן בארץ לא מקובל ללמוד לימודי רפואה, בגלל בעיות הלכתיות שונות המתעוררות בזמן הלימודים, שאלתי היא- האם זה נכון

קרא עוד »

מה אתם מחפשים?